Teksti Marjut Rapp, kuvat Leena Rahkamo
Perinteinen Vesijako-järven suojeluyhdistyksen kesäretki muuttui koko kylän yhteiseksi tapahtumaksi Vesijako-päiväksi. Lauantaina 12.8.2023 klo 13 alkaen vietettiin Vesijako-päivää Sepänniemessä. Tilaisuus keräsi ennätykselliset 200 osallistujaa. Päivän järjestivät yhteistyössä Vesijako-Porasan kyläyhdistys, Vesijaon erämiehet, Vesijako-järven suojeluyhdistys ja Vesijaon osakaskunta.
Sää suosi ilman ollessa lämmin ja aurinkokin pilkisteli tuon tuosta. Tarjolla oli monenlaisia herkkuja: muikkuista rantakalakeittoa, lettuja hillon & kermavaahdon kera, kahvia ja pullaa, grillimakkaraa sekä erilaisia virvokkeita. Pöydät täyttyivätkin pian ruokailijoista ja iloisesta puheensorinasta.
Yhdistysten puheenvuorot alkoivat klo 14, joita jakoi seremoniamestari Vesijakolainen Jyrki Puupponen. Tilaisuuden avasi kunnanjohtaja Juha Rehula. Juha on virassaan määräaikaisena vuoden verran ja kunnanjohtajan pestiä hänellä oli takana vasta kuusi päivää. Vakituisia asukkaita Padasjoella on 2751 ja vapaa-ajanasukkaita n.14000, jolloin yhteenlaskettu asukasmäärä viisinkertaistuu. Juha kiittelikin vapaa-ajanasukkaita siitä, että palvelut kunnassa on mitoitettu runsaamman väkimäärän mukaisiksi.
Vesijako-Porasan kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Pasi Ahola kertoi kyläyhdistyksen järjestämistä tilaisuuksista. Monena vuotena on järjestetty kyläläiset vastaan mökkiläiset pesäpallo-ottelu sekä nakukymppi-juoksu. Kylätalo Harjula on vuokrattavissa erilaisiin tilaisuuksiin. Sieltä voi vuokrata myös erikseen penkkejä ja telttakatoksia.
Vesijako-järven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Rahkamo kertoi omassa puheenvuorossaan mm. luonnonhoitohankkeen valmistumisesta. Hankkeessa rakennettiin Vesijako-järven ympäri yhteensä 20 kohdetta, käsittäen 25 laskeutusallasta, pohjapatosarjoja ja muita rakenteita. Kimmo esitteli kiitoslaatan, johon on kaiverrettu hankkeen mahdollistaman 19 maanomistajan nimet. Laatta tullaan kiinnittämän Kylätalo Harjulan seinään.
Kimmo esitti lämpimät kiitokset yhdistyksen hallituksessa yhtäjaksoisesti toimineelle Kirsi Pitkärannalle sanoin, halauksin ja kukkasin. Kirsi jätti hallituksen viime vuosikokouksessa ansioituneen 20 vuoden jälkeen. Kirsi toimi hallituksen puheenjohtajana 4 vuotta ja sihteerinä 2 vuotta sekä osallistui aktiivisesti yhdistyksen toimintaan.
Vesijaon Erämiehien puheenjohtaja Heikki Koskinen kertoi mm. haitallisten vieraslajien metsästyksestä. Vesijaon supikoirakanta on vähentynyt huomattavasti metsästyksen seurauksena. Heikki vinkkasi mökkiläisiä ilmoittamaan minkkihavainnoista, jolloin mökkirannasta voidaan metsästää minkki metsästäjien avustuksella heti tappavalla laatikkoraudalla. Minkki tuhoaa vesilintujen pesijä, syöden munat, poikaset ja aikuisetkin linnut.
Vesijaon osakaskunnan puheenjohtaja Hannu Tukia kertoi mm. istutetuista taimenen poikasista (840kpl) joiden vuoksi on hyvä tarkistaa, että käyttää oikeanlaista verkkoa. Kalastus on taimenistutusten vuoksi kielletty verkkosilmäkoolla 25-54 mm. Hannu korosti pyydysten merkitsemisen tärkeyttä kalastusohjeissa kerrotulla tavalla. Vesijako-järvellä myös valvotaan kalastussääntöjen noudattamista. Hannu huomioi puheessaan Marjut ja Peter Rappia laskeutusallashankkeen käynnistämisestä sekä aktiivisesta panostuksesta järven hoitoon liittyvissä asioissa. Hannu lahjoitti Rappeille kiitoksena paikallisen artesaanin Tiina Pyyhtiän tekemän kuikan.
Mökkiläinen Jari Hokka kertoi Vesijaolla löydetystä rautakautisesta kalmistosta, jossa on tehty arkeologisista kaivauksia. Kaivauksissa on löytynyt mm. keihäänkärkiä ja solkia. Tilaisuudessa pääsi tutustumaan kaivauspaikkaan Jarin opastuksella.
Vesijaon kyläkirjahankkeen koordinaattori Hannu Tukia kertoi Wesjakaa-kyläkirjan sisällöstä ja tilanteesta. Kirja on tarkoitus saada joulumarkkinoille ja myynnistä huolehtii kyläyhdistys. Hannu antoi erityistä kiitosta Minna Perälän kirjoittamalle esihistorialle. Moni muukin kirjaan kirjoittanut ”kirjailija” tuli mainituksi ja heistä voi lukea jäljempänä olevasta Padasjoen sanomien artikkelista.
Alueella oli ruokailun ja mielenkiintoisten puheenvuorojen lisäksi myös ilmakivääriammuntaa, ongintaa, ketjunheittoa ja sokkosoutua.
Tapahtumasta uutisoitiin laajasti Padasjoen Sanomissa. Lisää tapahtumasta ja yhdistysten puheenvuoroista pääset lukemaan tästä Padasjoen lehtiartikkelista.